Wednesday, 10 August 2016

Bell's Palsy Sembuh Tanpa Perlu Mengambil Ubat Steroid

Assalamualaikum.

Pernah tak anda mendengar tentang penyakit Bell's Palsy? Akak pasti ramai di kalangan kita mungkin baru pertama kali dengar nama penyakit ini bahkan ramai juga yang malas nak ambil tahu tentang semua ini kan? Maklumlah sifat manusia memang macam ni..bila dah terkena pada diri sendiri atau ahli keluarga sendiri baru kalut nak cari maklumat kan?

Jom kita sama-sama ambil tahu tentang penyakit Bell's Palsy ini. Bell's Palsy adalah penyakit yang berkait dengan saraf muka di mana ia boleh mengakibatkan kelumpuhan pada sebelah wajah yang terkena gejala tersebut (wajah nampak seakan jatuh sebelah). Ia boleh berlaku kepada 2 daripada 10000 orang. Nama Bell's Palsy ini sebenarnya diambil daripada nama seorang ahli anatomi Scotland bernama Charles Bell iaitu orang yang pertama menemui penyakit ini.

Pic credit to youngandmemagazine.
Sebab dan Gejala Penyakit Bell's Palsy.

Sebenarnya, tidak diketahui secara jelas sebab mengapa terjadinya penyakit ini. Ia boleh berlaku secara tiba-tiba dan ada pendapat yang mengatakan ia mungkin juga boleh disebabkan oleh herpes (sejenis penyakit kelamin). Dan ingin ditekankan di sini bahawa Bell's Palsy bukanlah strok

Terdapat beberapa gejala yang mungkin berlaku antaranya termasuklah:

  • perubahan dan luahan muka (contohnya menggerenyot muka)
  • kesukaran ketika makan dan minum
  • melelehkan air liur kerana tidak dapat mengawal otot muka
  • kelopak mata atau sudut mulut yang lemah
  • mata atau mulut yang kering
  • rasa tegang di muka atau rasa ditarik ke sebelah satu lagi
  • kelumpuhan muka pada satu bahagian yang menyukarkan untuk menutup satu mata
  • sakit kepala
  • kehilangan deria rasa
  • sakit di belakang atau di depan telinga
  • kepekaan kepada bunyi terjejas pada bahagian yang terkena penyakit
  • gerenyetan di muka
  • rasa lemah di muka

Simptom atau gejala

Apakah Rawatan Untuk Pesakit Bell's Palsy?

Dalam banyak kes, tiada rawatan diperlukan. Tujuan rawatan adalah untuk mengurangkan gejala.
Ubat kortikosteroid atau antiviral mungkin boleh mengurangkan bengkak dan mengurangkan tekanan pada saraf muka. Pesakit mesti mengambil drug ini pada awal waktu (seboleh-bolehnya dalam masa 24 jam apabila gejala bermula) untuk lebih berkesan. Tetapi tidak ada kajian yang diterbitkan yang menunjukkan ubat antiviral boleh mempercepatkan proses pemulihan daripada Bell's Palsy.
Pembedahan untuk melegakan tekanan ke atas saraf masih kontroversi dan belum menunjukkan memberi faedah kepada pesakit Bell's Palsy.

Testimoni Bell's Palsy Sembuh Dengan VIVIX Shaklee.



Kepada anda yang mempunyai gejala penyakit Bell's Palsy ini, cubalah berikhtiar dengan VIVIX Shaklee. Vivix Shaklee telah melalui ujian klinikal yang mendalam dan bertindak sehingga peringkat sel. Jika anda ingin membeli VIVIX Shaklee secara online, boleh klik LINK INI.

Kredit info: Wikipedia.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, pembelian, keahlian, tips dan harga istimewa, boleh berhubung dengan saya melalui medium berikut:




✎ PM di FB: Najihah Abdul Mutalib
 ✒ Blog: http://najihahabdulmutalib.blogspot.my/
 ✉ Emel: najihah.abdul.mutalib@gmail.com
 📠 Sms/whatsApp: 016-8867098 | 013-4517098
 COD: Kawasan Sekitar Gong Badak, Kuala Terengganu

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.