Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib
Sekarang ni tengah famous Roti Sarang Lebah ni kat fb. Terutamanya di semenanjung sana, saya tengok ramai yang menempah dan kebanyakannya memberitahu roti ni sedap. Sebenarnya saya baru je dengar nama roti ni bila kawan-kawan asyik menyebut-nyebut namanya. Lepas tu cuba la cari-cari kat internet, memang banyak betul resepinya.
Resepi yang saya buat ni kebetulan kawan yang tagkan saya di fb Lydia Honey. Saya memang ikut resepi yang Lydia berikan. Alhamdulillah..pertama kali buat terus menjadi. Untuk satu adunan seperti dalam resepi ni, boleh dapat 1 loyang seperti dalam gambar. Jadi kalau nak buat lebih, boleh tambahkan adunannya ya.
Bahan-Bahannya:
Untuk Bun
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu yis kering (mauripan atau lain-lain)
1/2 sudu baking powder
Secubit garam
1/2 cawan air masak
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak sun flower (rasanya boleh juga guna minyak masak lain)
Badam hiris, kuaci hijau, bijan hitam utk hiasan atas jika suka
Egg Wash (telur kuning+1-2sd susu cair) - pilihan utk sapu atas doh sblm bakar (ini saya tambah).
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu yis kering (mauripan atau lain-lain)
1/2 sudu baking powder
Secubit garam
1/2 cawan air masak
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak sun flower (rasanya boleh juga guna minyak masak lain)
Badam hiris, kuaci hijau, bijan hitam utk hiasan atas jika suka
Egg Wash (telur kuning+1-2sd susu cair) - pilihan utk sapu atas doh sblm bakar (ini saya tambah).
Untuk Sos
1/2 cawan gula perang (brown sugar)
25gm mentega/butter
1/2 cawan cream (boleh juga guna susu cair jika tiada)
1 sudu esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan gula perang (brown sugar)
25gm mentega/butter
1/2 cawan cream (boleh juga guna susu cair jika tiada)
1 sudu esen vanilla
Secubit garam
Cara-Cara Membuatnya:
Buat Doh Roti
1) Larutkan gula dlm air masak, masukkan yis kacau sehingga larut. Biarkan seketika sehingga yis naik.
2) Satukan bahan-bahan lain seperti tepung, garam, baking soda dalam bekas.
3) Setelah campuran yis naik, masukkan yogurt dan kacau sedikit biar sebati.
4) Masukkan campuran yis dan yogurt tadi ke dalam bekas tepung dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang melekat di tangan.
5) Kemudian masukkan minyak sun flower sedikit demi sedikit sambil menguli dan menyental doh tadi. Adunan memang lembut dan melekat di tangan, tidak mengapa. Tidak perlu tambah tepung. Gunakan minyak untuk elakkan melekat.
6) Uli doh sehingga betul-betul sebati. Lagi lama anda uli, lagi cantik tekstur roti anda nanti.
7) Rehatkan doh dengan cara menutup bekas dengan palstik atau cara mudah masukkan bekas ke dalam oven @ microwave yang tidak di 'ON'.
8) Biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda.
9) Jika anda menggunakan Bread Maker, pastikan anda masukkan bahan-bahan cecair (campuran yis+yogurt dan minyak) dahulu, kemudian masukkan bahan-bahan kering (tepung dan lain-lain) dan biarkan BM anda meneruskan tugasnya.
10) Bila doh naik, tumbuk-tumbuk doh supaya anginnya keluar.
11) Dengan menggunakan minyak, bulat-bulatkan doh sebesar buah langsat.
12) Susun dalam loyang yang dah di sapu mentega. Setelah habis taburkan badam hiris, biji kuaci dll. Rehatkan semula doh tadi sehingga naik 2 kali ganda.
13) Sementara itu, panaskan oven selama 10-15 min (api atas bawah) dgn suhu antara 180°-200° selsius.
14) Setelah doh naik, tukarkan menjadi api bwh sahaja dan masukkan doh yang telah naik tadi. Bakar dengan suhu 180-200°c selama 10 min (suhu ikut jenis oven). Kemudian guna api atas sahaja bakar selama lbh krg 5 minit.
1) Larutkan gula dlm air masak, masukkan yis kacau sehingga larut. Biarkan seketika sehingga yis naik.
2) Satukan bahan-bahan lain seperti tepung, garam, baking soda dalam bekas.
3) Setelah campuran yis naik, masukkan yogurt dan kacau sedikit biar sebati.
4) Masukkan campuran yis dan yogurt tadi ke dalam bekas tepung dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang melekat di tangan.
5) Kemudian masukkan minyak sun flower sedikit demi sedikit sambil menguli dan menyental doh tadi. Adunan memang lembut dan melekat di tangan, tidak mengapa. Tidak perlu tambah tepung. Gunakan minyak untuk elakkan melekat.
6) Uli doh sehingga betul-betul sebati. Lagi lama anda uli, lagi cantik tekstur roti anda nanti.
7) Rehatkan doh dengan cara menutup bekas dengan palstik atau cara mudah masukkan bekas ke dalam oven @ microwave yang tidak di 'ON'.
8) Biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda.
9) Jika anda menggunakan Bread Maker, pastikan anda masukkan bahan-bahan cecair (campuran yis+yogurt dan minyak) dahulu, kemudian masukkan bahan-bahan kering (tepung dan lain-lain) dan biarkan BM anda meneruskan tugasnya.
10) Bila doh naik, tumbuk-tumbuk doh supaya anginnya keluar.
11) Dengan menggunakan minyak, bulat-bulatkan doh sebesar buah langsat.
12) Susun dalam loyang yang dah di sapu mentega. Setelah habis taburkan badam hiris, biji kuaci dll. Rehatkan semula doh tadi sehingga naik 2 kali ganda.
13) Sementara itu, panaskan oven selama 10-15 min (api atas bawah) dgn suhu antara 180°-200° selsius.
14) Setelah doh naik, tukarkan menjadi api bwh sahaja dan masukkan doh yang telah naik tadi. Bakar dengan suhu 180-200°c selama 10 min (suhu ikut jenis oven). Kemudian guna api atas sahaja bakar selama lbh krg 5 minit.
Cara membuat sos (elok dibuat sementara menunggu doh naik)
1) Pastikan semua bahan sos tersedia sebab takut nanti sos hangus.
2) Panaskan mentega dalam periuk, setelah cair masukkan brown sugar kacau sehingga gula larut.
3) Masukkan cream/susu cair, esen vanilla dan garam..kacau seketika dan angkat. Biarkan sejuk.
4) Setelah roti masak, tuang sos atas roti ketika roti masih panas-panas.
5) Bagi saya, roti ini sedap di makan waktu roti dah agak sejuk.
2) Panaskan mentega dalam periuk, setelah cair masukkan brown sugar kacau sehingga gula larut.
3) Masukkan cream/susu cair, esen vanilla dan garam..kacau seketika dan angkat. Biarkan sejuk.
4) Setelah roti masak, tuang sos atas roti ketika roti masih panas-panas.
5) Bagi saya, roti ini sedap di makan waktu roti dah agak sejuk.
Nampak macam panjang dan susah nak membuatnya tapi sebenarnya mudah je. Sesiapa yang dah biasa masak memasak ni mesti akan rasa mudah.
Selamat mencuba!
Bila la nak sampai seru buat roti yg cukup hot dan kontroversi ni...hembus sikit angin rajin kat saya ustzh...hihii
ReplyDeletezai memang chef..kacang je ni..hihi
DeleteUmie pernah beli gak.. biasa tgk kawan yng lost fb dr kuching.. last2 dpt gak cari sekitar putrajaya..sedap gak...
ReplyDeleteakak area bintulu tak tahu nak beli kat mana..bila tgk resepi ni nampak mudah terus buat sendiri..
Deleteالسلام عليكم...
ReplyDeleteminta izin share yer..
جزاك الله خيرا
Assalamualaikum, mohon guna resepi yer. Anak2 suka roti ni. Tq
ReplyDeleteAssalamualaikum, mohon guna resepi yer. Anak2 suka roti ni. Tq
ReplyDeleteBoleh2..silakan..
ReplyDeleteJazakallah Dr. Nk Cuba ...
ReplyDeleteselamat mencuba..
Delete