Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib
Dua hari lepas saya terpandang kat news feed fb ada kawan post gambar jeruk mangga muda ni. Apa lagi masa tu terus terliur dan bertekad untuk buat sendiri. Rupa-rupanya siap ada yang menjual lagi di fb jeruk mangga ni. Sekali tengok je dah rasa terliur kan?
Mudah je nak sediakan jeruk mangga muda ni. Jadi saya nasihatkan anda buat sendiri je daripada beli tu, puas hati makan buatan sendiri.
Bahan-bahannya:
Mangga muda
Asam boi (saya campur serbuk asam boi juga)
Gula (banyak)
Garam
Cili padi jika suka pedas
Asam boi (saya campur serbuk asam boi juga)
Gula (banyak)
Garam
Cili padi jika suka pedas
Cara Membuatnya:
Potong mangga muda ikut saiz kesukaan anda. Basuh dan toskan airnya sehingga kering. Masukkan mangga tersebut dalam bekas, tambah asam boi, gula, garam dan cili..Gaul rata dan simpan dalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam. Jika nak makan segera pun boleh. Ha..senang je kan? Dah siap.
Selamat mencuba dan jumpa lagi!
susahnya nk dpt mangga muda kat sini
ReplyDeleteKat bintulu ni mudah ummi. Pasar dekat je..nak beli apa2 keperluan cpt..hehe
Deletenak buat lah.. stok mangga epal ada ni.. tp asam boi yg tadak..
ReplyDeleteHaa..kena p beli dulu nurru asam boi tu..br menjadi buat jeruk..
Delete