Foto: Najihah Abdul Mutalib
Teks: Najihah Abdul Mutalib
Teks: Najihah Abdul Mutalib
Resepi kek pisang yang sangat mudah ni saya dapat daripada group kawan-kawan bekas pelajar sekolah menengah dulu. Tapi saya rasa dah pernah buat kek pisang guna resepi begini yang mana resepinya mungkin saya ambil dari buku resepi. Mudah sahaja resepi ni kerana hanya perlu gunakan 'blender' untuk adunkan semua bahan.
Bahan-bahannya:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan pisang lenyek
5 biji telur
[Masukkan kesemuanya dalam blender dan kisar hingga halus dan sebati]
2 cawan Tepung Naik Sendiri
(Boleh juga gunakan tepung gandum dan ditambah 1 sudu kecil soda bikarbonat)
Untuk hiasan:
1/2 cawan chocolate rice/choc chips
Atau 2 sudu besar serbuk koko
Badam hiris
[Masukkan kesemuanya dalam blender dan kisar hingga halus dan sebati]
2 cawan Tepung Naik Sendiri
(Boleh juga gunakan tepung gandum dan ditambah 1 sudu kecil soda bikarbonat)
Untuk hiasan:
1/2 cawan chocolate rice/choc chips
Atau 2 sudu besar serbuk koko
Badam hiris
Cara membuatnya:
1) Kisar semua bahan-bahan yang perlu dikisar sehingga halus
2) Ayak tepung (dan serbuk penaik jika guna tepung gandum)
3) Jika anda menggunakan blender yang tahan lasak, boleh ke masukkan tepung dan kisar bersama bahan-bahan yang sudah sebati tadi
4) Anda juga boleh masukkan bahan kisar tadi ke dalam bekas dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau/adun hingga sebati.
5) Jika ada bahan untuk hiasan tadi boleh masukkan sama ada choc rice @ choc chip @ serbuk koko dan kacau sebati
6) Sementara itu panaskan periuk kukusan @ oven pada suhu 180-190°C
7) Masukkan adunan ke dalam loyang yang dialas kertas minyak @ disapu mentega. Tabur badam hiris jika suka
8) Boleh dikukus selama 45 minit @ dibakar selama 45-55 minit dengan suhu 180-190°C bergantung pada jenis oven.
9) Siap!
2) Ayak tepung (dan serbuk penaik jika guna tepung gandum)
3) Jika anda menggunakan blender yang tahan lasak, boleh ke masukkan tepung dan kisar bersama bahan-bahan yang sudah sebati tadi
4) Anda juga boleh masukkan bahan kisar tadi ke dalam bekas dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau/adun hingga sebati.
5) Jika ada bahan untuk hiasan tadi boleh masukkan sama ada choc rice @ choc chip @ serbuk koko dan kacau sebati
6) Sementara itu panaskan periuk kukusan @ oven pada suhu 180-190°C
7) Masukkan adunan ke dalam loyang yang dialas kertas minyak @ disapu mentega. Tabur badam hiris jika suka
8) Boleh dikukus selama 45 minit @ dibakar selama 45-55 minit dengan suhu 180-190°C bergantung pada jenis oven.
9) Siap!
Selamat mencuba!!
Kek Pisang versi bakar |
Kek Pisang versi kukus..lagi sedap.. |