Assalamualaikum & salam ceria buat semua.
Bagi sesetengah ibu, faktor masa menjadi salah satu sebab dia agak 'malas' untuk sediakan bubur bayi. Biasalah seorang ibu..dah nama pun ibu pasti banyak tugas lain yang perlu dilakukan tambahan pula bagi ibu bekerjaya yang hanya mempunyai masa yang terhad untuk melakukan kerja-kerja rumah terutamanya pada waktu hari bekerja.
Untuk masak bubur bayi pula, kadang-kadang memang mengambil masa yang agak lama dari step awal menyediakan bahan-bahan hinggalah nak memasak beras menjadi bubur. Akak dulu pun memang jenis malas juga tapi untuk anak keenam ni, jadi rajin pula bila dah tau tips jimat masa ni. hahaha..sebenarnya ia adalah hasil pembacaan juga, walaupun kita ni dah lama jadi ibu, jangan la malas untuk menambah ilmu ya terutamanya ilmu-ilmu berkaitan keibubapaan, ilmu masak memasak dan lain-lain lagi lah.
Ok, meh akak nak share tips jimat masa sediakan bubur bayi ni. Salah satunya ialah dari segi penggunaan beras. Biasanya akak dulu-dulu kalau masak bubur nasi guna apa-apa jenis beras pun mesti sampai sejam lebih dok merebus beras saja. Akak memang tak pernah guna slow cooker atau apa-apa jenis periuk canggih yang lain. Akak masak bubur anak guna dapur gas biasa je. Kali ni apa kata para ibu semua kisar atau blend dulu beras tu menggunakan blender kering hingga hancur. Kalau nak halus lagi bagus, nanti bubur tu dah masak tak perlu blend lagi, boleh terus bagi bayi makan je sebab dah halus dan lembut.
Blend banyak terus pun boleh, 1 atau 2 pot ke, boleh simpan dalam bekas. Tiap kali nak masak, tuang je 3 sudu besar, basuh guna tapis teh tu dan terus masukkan dalam periuk. Masukkan air, tak perlu banyak sangat kalau 3 sudu besar beras tu, letak je 2 hingga 2 1/2 cawan air. Kalau letak air banyak terpaksa masak lama lak untuk keringkan air tu. Biasanya akak masak 20 hingga 30 minit je. Ha..masa hampir masak tu boleh la tambah sayur apa yang korang suka.
Lagi satu tips jimat masa ialah, korang sediakan awal-awal puri sayuran atau buah-buahan yang korang nak masukkan dalam bubur bayi tu. Korang siap buat masa hujung minggu ke, dan korang jangan tak tahu pulak, puri sayur atau buah tu boleh simpan beku dan tahan sampai sebulan. Untuk Huda ni akak memang buat siap-siap puri sayuran atau buahan tu pada hujung minggu. Masa malam atau awal pagi masak bubur terus masukkan puri tu. Memang jimat masa tak perlu nak potong-potong sayur lagi masa nak buat bubur tu.
Antara puri sayuran yang akak buat. Nanti akak kongsi tentang puri pula ya. |
Lagi satu, korang pun boleh buat pati ayam atau pati ikan bilis dan simpan beku. Sama juga nanti tinggal masukkan je waktu bubur nasi hampir masak. Ha..untuk buat puri dan pati ayam tu nanti akak kongsi dalam entri lain ya. Untuk kali ni, akak kongsikan 3 tips ni dulu untuk jimatkan masa korang memasak bubur bayi.
Tak perlu lagi nak tunggu lama-lama beras empuk, tak perlu lagi habiskan masa awal pagi tu nak potong sayur, nak potong ayam dan tak perlu lagi nak blend bubur tu sebab beras dan puri sayuran atau buahan tu kita dah blendkan awal-awal.
Sekarang ni akak memang tengah teruja nak sediakan bubur dan puri untuk pelbagaikan makanan bayi akak Huda. Lagipun Huda dah mencecah 8 bulan, dah boleh bagi macam-macam rasa baru. Masak sambil bergembira je ni, jangan stress-stress lak. Hahaha.. Macamana? Ok tak tips ni? Korang cuba lah nanti..buat masa hujung minggu senang sikit.
Ok sampai jumpa lagi. Bye..
>>> Jangan lupa tonton video akak ni ya..kalau sudi, like la video ni kat youtube tu..<<<
Ok sampai jumpa lagi. Bye..
>>> Jangan lupa tonton video akak ni ya..kalau sudi, like la video ni kat youtube tu..<<<