Saturday, 21 October 2017

Resepi Rotiboy Sedap Dan Lembut Yang Pasti Memikat Selera Seisi Keluarga

Rasanya dah agak lama akak tak kongsikan resepi di blog ni. Sebenarnya ada je resepi yang nak dikongsikan tapi memandangkan perasaan "M" tu datang maka bertangguhlah jadinya nak menaip resepi di sini.



Ok kali ni akak gagahkan juga menaip resepi rotiboy ni secara ringkas sebab ramai sangat yang minta akak kongsikan resepinya. Asal resepi ni akak dapatkan dari kawan tapi akak ada tukar sedikit ikut kesukaan akak..hahaha.. Jomlah kita tengok bahan-bahannya.

Bahan Inti 

200 gm mentega
60 gm gula perang @ gula castor
1sd kecil esen vanilla

Cara Membuatnya
Putar kesemuanya hingga halus.

Bahan Topping 

130 gm mentega
100 gm gula icing @ gula pasir yg dikisar
2bj telur (pukul sebentar)
130 gm tepung gandum
1/2 sudu besar nescafe dibancuh dengan 1/2 sudu air panas

Cara Membuatnya

1) Putar mentega dan gula hingga sebati.

2) Masukkan telur, bancuhan nescafe dan putar lagi.

3) Masukkan tepung dan terus putar hingga sebati.

4) Masukkan dalam plastik yg dipotong hujungnya @ bekas sos pun blh spy senang nak letak topping atas roti nti.

Bahan Roti Asas (dapat -18 biji rotiboy)

500 gm tepung gandum
1 peket yis kering (akak guna jenama Mauripan)
250 ml air suam
- 5 sudu besar gula pasir (blh nak kurang @ lbh)
1/2 sudu besar bread softener
2 sudu besar mentega
1/2 sudu kecil garam
1 bj telur

Cara Membuat Roti 

1) Larutkan gula dalam air suam dalam bekas agak besar, pastikan tinggalkan sedikit air suam dalam 20ml ke (tujuan untuk "cuci" bekas campuran yis supaya tak membazir).

2) Masukkan yis dalam larutan air gula tadi. Kacau biar sebati, kemudian tutup bekas dan biarkan selama 10 minit atau hingga yis mengembang.

3) Masukkan tepung dalam bekas pengadun, kalau adun guna tangan masukkan je semua bahan termasuk campuran yis (pastikan bekas yis tu dicuci dgn baki air td sbb banyak yis melekat pada bekas..ambik air tu sekali tau)..kecuali margerin/mentega. Uli sampai kental, akhir sekali baru masukkan mentega tu dan uli sebati.

4) Jika guna mesin pengadun doh, masukkan semua bahan kecuali mentega. Putar dengan low speed selama 5 minit.



5) Masukkan mentega, putar lagi dengan medium speed selama 15 minit.

6) Kemudian turunkan kepada low speed dan putar sekejab selama 5 minit.



7) Timbang doh seberat -50gm, pastikan anda gunakan tepung gandum sikit supaya doh tak melekat di tangan. Timbang sampai habis hingga dapat - 18/19 biji. Biarkan doh seketika, blh tutup dgn plastik wrap.



8) Sementara itu boleh buat inti dan topping.

9) Dah ready inti, leperkan doh dan masukkan inti. Kemudian tutup dan bulatkan doh. Buatlah hingga habis.

10) Rehatkan doh sehingga 45 min dan bila dah ready nak bakar, putar topping atas rotiboy seperti dalam video. Blh tabur choc rice jika suka.







11) Panaskan oven selama 10 min dgn suhu 175 °C (ikut jenis oven).



13) Bakar selama 15-18 minit (ikut jenis oven dan keperangan yang anda suka)

14) Sedia untuk di makan ketika panas.


Dah siap. Senang je nak buat kan. Cubalah.