Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib
Assalamualaikum.
Dah agak lama saya tak mem'baking' kek kat rumah ni. Rasanya sejak balik dari kampung lepas Raya Puasa baru-baru ni, tak pernah lagi saya buat kek untuk anak-anak. Asyik masak menu lain je. Jadi terdetik di hati nak buat kek, ada lah saya sebut depan anak-anak saya nak buat kek.
Dengar je saya sebut macam tu, anak sulung saya terus cakap; "ummi, dah lama ummi tak buat kek Red Velvet..ummi buatlah kek tu..bang long suka sangat makan kek Red Velvet..". Kebetulan bahan-bahan untuk buat kek Red Velvet ada, jadi saya ambil keputusan untuk buat kek RV atas permintaan anak sulung tadi.
Sebenarnya resepi kek RV ni dah bertahun juga saya simpan. Saya pun ambil dari internet juga tapi memang dah lama la..kertasnya pun dah bertukar warna. Kiranya dah banyak kali juga saya buat guna resepi ini. Ok jom saya kongsikan resepinya.
Bahan-Bahannya:
Bahan A (diayak bersama)
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat /baking soda
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat /baking soda
2 sudu besar serbuk koko
Bahan B (dicampur bersama)
240ml susu cair
1 sudu teh cuka makan
(Campur keduanya dan biarkan selama 10 min)
2 sudu besar pewarna merah (dicampur dalam adunan susu + cuka)
(Campur keduanya dan biarkan selama 10 min)
2 sudu besar pewarna merah (dicampur dalam adunan susu + cuka)
Bahan C
113 gm mentega / butter
240 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur
Bahan C
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh baking soda/soda bikarbonat
Cara membuatnya:
1) Pukul mentega hingga kembang, masukkan gula kastor dan pukul lagi hingga betul-betul kembang.
2) Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul bahan tadi, kemudian masukkan esen vanilla dan pukul lagi biar sebati.
3) Masukkan bahan A (tepung) berselang seli dengan bahan B (susu cair), mula dengan tepung dan akhir dengan tepung juga. Sambil itu terus pukul hingga sebati.
4) Dalam bekas lain, satukan bahan D. Habis je buih, terus masukkan dalam adunan kek tadi.
5) Sapukan mentega pada loyang berukuran 7 inci, alas dengan kertas minyak. Sementara itu panaskan oven dahulu selama 10 minit.
6) Masukkan adunan kek dalam loyang dan bakar selama 1 jam dengan suhu 175°C @ sehingga masak.
Bahan-Bahan Cream Cheese:
1/2 cawan topping cream (fresh cream)
100gm cream cheese
2 sudu besar gula aising - jika suka manis. Saya tak letak gula ni.
100gm cream cheese
2 sudu besar gula aising - jika suka manis. Saya tak letak gula ni.
Adunan kek sebelum dimasukkan dalam oven |
Cara membuatnya:
1) Putar cream cheese hingga adunan lembut.
2) Ayak gula aising dan masukkan dalam bekas cream cheese tadi dan putar lagi sehingga lembut.
3) Dalam bekas lain, putar topping cream hingga sedikit pekat. Masukkan cream cheese dan putar lagi hingga membukit (tuang tak jatuh). Itu tandanya cream dah boleh untuk di sapukan pada kek.
4) Biarkan kek sedikit sejuk, potong dua untuk sapukan krim pada bahagian tengah. Sapukan juga cream pada bahagian atas kek. Bileh taburkan isi kek pada bahagian atas krim sebagai hiasan.
5) Sedia untuk dimakan!
Hiasan ala kadar je.. |
Memang seronok kalau dapat masak sendiri untuk suami dan anak-anak kan? Dan lagi seronok kalau anak-anak makan dengan berselera sekali. Semoga perkongsian ini dapat membantu anda memasak untuk keluarga anda.
Selamat mencuba dan jumpa lagi!
Oh memang kena bubuh cuka ye...hm..sedapnya.
ReplyDeleteya..memang letak cuka. tapi rasanya ada juga saya pernah terbaca resepi yg letak air perahan limau nipis.
ReplyDelete