Wednesday 7 June 2017

Resepi Cornflakes Mentega Kacang Madu Yang Rangup Dan Sedap

Apa khabar korang semua? Dah mula buat biskut raya ke? Akak ni sejak minggu lepas anak dara akak asyik ajak buat biskut raya je. Kebetulan akak ada beli majalah saji keluaran khas raya, memang banyak sangat resepi biskut raya yang dia dok usha. Salah satunya biskut cornflakes ni lah.

Sebenarnya akak pernah ada pengalaman buat biskut cornflakes tak menjadi. Dulu-dulu la..cornflakes tu jadi lemau..tak rangup. So, lepas tu terus surrender tak nak buat lagi.



Tapi kali ni disebabkan si Husna ni beria sangat, akak ikut je lah. Bila tengok bahan-bahan pun mudah je. Bila dah siap, memang rasap rasa cornflakes ni. Tak sempat masukkan dalam cup, anak-anak dah meratah. Ok jom akak share resepinya..


Bahan-bahannya:

3 cawan cornflakes
1/2 cawan mentega kacang (peanut butter)
1/2 cawan madu
Coklat cip @ badam @ buah ceri sebagai hiasan.
Cup kertas comel.


Cara Membuatnya:

Masukkan mentega kacang dan madu dalam periuk dan kacau seketika atas api sederhana.

Bila peanut butter dah lembut dan sebati dengan madu, tutup api dan ketepiman periuk.

Masukkan cornflakes dan kacau perlahan-lahan supaya cornflakes tak hancur dan pastikan campuran peanut butter dan madu sebati dengan cornflakes.

Jika nampak macam campuran peanut butter dan madu masih banyak, bokeh tambah cornflakes.

Biarkan sejuk seketika, masukkan ke dalam cawan menggunakan sudu.

Tabur bahan hiasan seperti coklat cip, badam, ceri dan lain-lain.

Sejukkan seketika dalam peti sejuk, susun dan simpan dalam bekas kedap udara.




Senang sangat resepi ni tau. Anak -anak pun boleh buat. Rasanya pun sedap. Korang mesti cuba tau! Selamat memasak dan salam Ramadhan 12.