Monday, 8 May 2017

Petua Hilangkan Kembung Perut Dan Sembelit Bayi


Masa baru-baru ada anak dulu, especially waktu dlm pantang, perkara ini lah antara yang merisaukan akak tau..mgkn jgk pada ibu-ibu lain. Baby menangis dan meraung sebab kembung perut.



Maklumlah kita baru belajar jaga baby waktu tu, dah tu dlm pantang lak mmg gelabah jadinya kalau baby menangis tak henti-henti sebab kembung perut. Nak-nak dia jadi waktu malam lak kan? Pastu dh buat mamac macam cara tak juga berenti menangis, tak jgk kentut kentut.

Akak masih ingat antara petua yg agak mujarab yang selalu akak gunakan time baby kembung perut ialah membuat urutan pada bahagian bahagian tertentu tubuh bayi. Dulu dulu biasa guna minyak telon atau minyak herbanika tu tapi sejak kenal Shaklee akak guna Herbal Blend Multipurpose Cream je sapu dan urut especially kat bahagian perut, belakang, bahagian perut betis dan tapak kaki..



Urutlah dgn lembut kat semua bahagian tu, dan pada bahagian perut baby tu boleh tuam lama lama sikit, insyaAllah baby akan mula kentut kentut lepas tu..lagi satu bahagian perut betis dan tapak kaki tu pun penting bg urutan time baby kembung.

Rasanya ramai ibu ibu yg amalkan cara ni klu baby kembung kan..tak perlu lah nak berikan baby minum ubat angin ke, grip water ke sbb baby masih kecil..ada banyak petua sebenarnya cumanya kita ni bila anak menangis esp ibu bapa muda terus gelabah kan? Boleh la cuba petua ni nanti.



Lagi satu  yg akak selalu buat, ni kalau baby sembelit, beberapa hari tak berak..kadang-kadang sampai 2 minggu. Walaupun sbnrnya klu baby fully breastfeed tak perlu risau sebenarnya, tp biasalah kan dah nama pun ibu mesti risau jugak..haa..apa yang akak buat kalau lama sangat baby tak yayak, akak makan 4 biji herblax Shaklee..insyaAllah lepas baby menyusu kita, esok paginya pasti baby akan yayak..:) tak caya? Cubalah nanti.

Kalau korang berminat nak cuba Herbal Blend Shaklee dan Herblax atau apa-apa produk Shaklee, boleh hubungi akak di talian 016.8867098.