Friday, 9 May 2014

RESEPI BREAD LASAGNA YANG MUDAH

Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib

Add caption

Assalamualaikum. Malam ni saya nak kongsikan resepi Bread Lasagna yang saya olah semula daripada resepi asal yang diambil daripada kawan lama saya Puan Rosdiana Rashid. Resepi ini saya olah berdasarkan kepada bahan-bahan sedia ada dan mudah diperolehi oleh saya untuk membuatnya. Kadang-kadang untuk melakukan aktiviti memasak ni, kita mestilah kreatif dan berani untuk 'try and error' apa saja menu baru yang kita akan masak. Saya memang biasa menggunakan kaedah ini. 

BAHAN-BAHANNYA:

-untuk kuah merah
Daging @ ayam cincang (boleh juga gunakan daging burger @sosej jika terdesak)
Sos spageti Prego atau apa-apa jenama.
Tomato puri (jika tiada boleh je guna sos cili @ sos tomato.
Bawang besar dipotong dadu (jika suka, anak-anak saya tak suka jadi saya tak letak ini).
Carrot/Cendawan (jika suka).
Buah tomato dipotong dadu.
Serbuk lada hitam/mixed herb.
Gula/garam/perasa secukupnya.

-untuk kuah putih
Bawang putih dicincang halus
Susu cair 1 tin @ susu segar 1 L
3 sudu tepung gandum
Lada sulah/perasa secukupnya
Margerin/minyak masak

Roti putih
Telur
Susu Cair
Cheese untuk tabur (cheddar/mozarella dll)

CARA MEMBUATNYA:

-kuah merah
  • Panaskan sedikit minyak, masukkan daging kisar dan goreng beberapa ketika kemudian masukkan bawang besar dan carrot yang dipotong dadu dan kacau untuk beberapa ketika.
  • Masukkan kuah spageti Prego, tomato puri (sos tomato @ lain-lainnya) kacau sebati.
  • Masukkan tomato yang dipotong dadu, cendawan dan kacau sebati.
  • Kemudian masukkan mixed Herb, serbuk lada hitam, serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa.
  • Masak beberapa ketika dan angkat.
-kuah putih

  • Panaskan margerin dan minyak, tumis bawang putih, masukkan 3 sudu tepung gandum dan kacau dengan api perlahan untuk beberapa ketika.
  • Kemudian masukkan susu cair, lada sulah dan garam @ serbuk perasa jika suka.
  • Kacau sehingga sedikit pekat dan angkat.

CARA SUSUNAN

  • Gelek roti keping (putih), susun dalam loyang sehingga memenuhi dasar loyang.
  • Tuangkan susu cair sehingga membasahi kesemua roti, kemudian tuang telur yang dipukul terlebih dahulu sehingga merata di atas roti.
  • Ratakan sos @ Kuah merah atas roti, tuangkan pula kuah putih.
  • Jika mahu, boleh susun cheese cheddar *cheesedale @ cheese lain di atasnya.
  • Ulang langkah pertama tadi (gelek roti dan susun, kuah merah & kuah putih). Saya hanya buat 2 lapisan roti. Anda boleh buat sehingga 3 lapisan jika suka.
  • Lapisan akhir pastikan yang atas sekali adalah kuah putih. 
  • Tabur cheese yang diparut (cheddar @ mozarella) di atas susunan tadi.
  • Sebelum itu, panaskan oven terlebih dahulu. Bakar Bread Lasagna sehingga masak. Saya gunakan api bawah terlebih dahulu dgn suhu 170 darjah celsius selama 10-12 min, kemudian api atas dengan suhu yang sama selama 8-10 min. *suhu dan masa bakar bergantung kepada jenis oven.
Selamat mencuba!

Sebelum masuk oven


Setelah masak