Tuesday 22 May 2018

Resepi Ayam Lemon Madu Yang Lazat

Lama saya tak ke udara, apa khabar semua? Kali ni saya nak kongsikan resepi ringkas dan pasti menyelerakan untuk menu berbuka puasa anak-anak sepanjang Ramadhan.

Resepi Ayam Lemon Madu memang kesukaan anak-anak. Anda boleh olah resepi ikut bahan yang ada di rumah anda ye..



Bahan-Bahan Ayam:

1) Isi Ayam - di potong nipis @ ikut citarasa anda.
2) Tepung goreng ayam @ tepung serbaguna.
3) Telur jika perlu utk salutkan tepung (akak x guna telur td)

Cara buat:

1) Salut ayam dgn tepung..biarkan seketika.
2) Goreng dgn api sederhana hingga masak.
3) Angkat dan toskan.
.
Bahan Sos Lemon:

1) 1 biji lemon (diperah ambil air) blh lebihkan jika nak masam lg. Kulit lemon diparut sedikit.
2) 4 sudu besar madu.
3) Air setengah cawan.
4) 2 sudu serbuk pati ayam.
5) 2 sudu besar sos pencicah @ sos cili thai (resepi asal letak kicap cair tp akak xde)
6) 2 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit air utk pekatkan sos.

Cara buat:

1) Masukkan kesemuanya ke dalam periuk.
2) Kacau dan renihkan hingga sos pekat.
3) Bila dah masak, curahkan sos atas ayam yg dh siap digoreng td. 
4) Sedia untuk di makan.

Selamat mencuba semua..memang membuka selera anak-anak time berbuka nanti.