Monday 5 October 2015

Resepi Chewy Choc Chips Cookies

Teks: Najihah abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib

Assalamualaikum..alhamdulillah dap bertemu lagi di ruangan maya ini.

Saya ni banyak memasak untuk anak-anak je kat rumah. Kiranya diorang ni macam dah jadi inspirasi untuk saya rajin memasak. Biasalah kanak-kanak ni selalu sangat cepat boring kalau kita hanya masak benda yang sama je. Jadi sebagai ibu, kita kena rajin membuat kelainan dalam masakan kita.

Antara makanan kegemaran anak-anak saya ialah cookies atau biskut. Kalau buat biskut kegemaran diorang tu, sekejab je abis. Baru-baru ni saya ada la google resepi cookies, kalau-kalau terjumpa resepi yang mudah dan nampak sedap memang saya nak buat lah untuk anak-anak. Google punya google terjumpalah blog Sallys Baking Addiction ni, buka je blog tu banyak sangat resepi-resepi cookies, brownies dan kek yang sedap-sedap dan saya rasa nak cuba buat mana yang mudah dan lazat.

Pertama kali buat saya letak choc rice 


Antaranya ialah cookies ini lah. Dah 2 kali saya buat, kejab je abis anak-anak makan. Sedap sangat diaorang cakap. Kali pertama saya buat banyak letak choc rice sebab choc chips ada sikit je. Kali kedua buat baru letak choc chip mengikut sukatan yang diberi dan saya letak badam cingcang sekali untuk kali kedua yang saya buat. Yang bestnya, cookies ni kita boleh je 'add-onn' apa-apa saje bahan tambahan yang kita suka. Resepinya anda boleh tengok di sini..

Bahan-bahannya:

170 gm unsalted butter / mentega (boleh juga kalau nak guna salted butter, tak perlu letak garam dah)

280 gm tepung serbaguna @ tepung gandum (boleh juga kalau nak guna tepung naik sendiri tapi tak perlu letak baking soda lagi)

1 sudu teh baking soda

1 1/2 tepung jagung

1/2 sudu teh garam halus (nak kurangkan sikit pun boleh)

130 gm gula perang (resepi asal 135gm)

95gm gula halus (resepi asal guna 100gm)

1 biji telur ayam + 1 biji kuning telur

1 sudu besar esen vanilla

180 gm (atau byk mana je yang korang suka) choc chips

*tambahan jika suka: walnut @ almond cincang, choc rice warna warni (blh kurangkan gula jika letak choc rice ni sbb ia agak manis)

Cara Membuatnya:

1) Cairkan mentega dengan api sederhana (jangan sampai hangus) - biarkan ia sejuk seketika.

2) Dalam bekas lain, ayak tepung, baking soda dan tepung jagung.

3) Adun mentega cair bersama gula perang dan gula halus menggunakan mixer atau pemukul telur sehingga gula agak mencair.

4) Masukkan telur dan terus pukul, seterusnya masukkan esen vanilla dan pukul lagi.

5) Masukkan / Campurkan bahan-bahan kering tadi (tepung) dan gaul menggunakan spatula atau tangan (saya guna tangan je). Adunan jadi agak melekit sebab mentega cair tadi.

6) Kemudian masukkan choc chips dan bahan-bahan tambahan lain (jika ada) dan gaul sebaiknya.

7) Bila dah sebati semuanya, masukkan adunan ke dalam bekas kedap udara (saya masukkan dalam plastik je) dan simpan dalam peti sejuk (rungan sejuk biasa, bukan tempat beku) selama 2-4 jam atau maximum boleh sehingga 4 hari.

Saya masukkan dalam plastik je dan simpan dalam peti sejuk

8) Bila dah cukup masanya, keluarkan dari peti sejuk dan biarkan doh menjadi sedikit lembut (room temperature) lebih kurang 30 minit (bergantung kepada berapa lama korang simpan dalam peti sejuk).

9) Sementara itu, panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 170 darjah celsius.

Kali kedua buat, saya letak choc chips dan almond cincang

10) Setelah doh agak lembut sedikit, sapukan dulang dengan mentega, bulat dan leperkan doh mengikut kesukaan anda sehingga penuh dulang pembakar.

11) Bakar cookies antara 11-15 minit berdasarkan jenis oven dan saiz cookies korang. Dan jika korang suka soft cookies, jangan masak lama sangat. Jika nak rangup boleh la masak lama sikit.

12) Bila dah masak, biarkan cookies sejuk seketika barulah boleh dimakan atau disimpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba!