Saturday, 27 September 2014

GEMBIRAKAN ANAK-ANAK DI TAMAN BUAYA MIRI, SARAWAK

Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib

Salam ceria buat semua. Pada Sabtu lepas, dua hari terakhir percutian sekolah anak-anak, saya dan suami mengambil keputusan untuk membawa mereka berjalan-jalan ke Miri, Sarawak. Memandang sepanjang cuti persekolahan anak-anak kali ini mereka hanya terperap di rumah sahaja kerana saya terpaksa bekerja saat pelajar diploma UPM Kampus Bintulu sedang berada dalam minggu-minggu terakhir semester sebelum bermulanya peperiksaan akhir. Jadi, cadangan untuk ke Miri disambut dengan sorakan gembira daripada anak-anak.

Gelagat anak-anak dalam kereta menuju ke Miri.

Kami tiba di Miri kira-kira jam 2 petang hari Sabtu dan terus mendaftar masuk di Meritz Hotel yang telah saya 'book' awal. Meritz Hotel dipilih, salah satu sebabnya ialah kerana kedudukannya yang bersambung dengan Parkson Miri dan shopping complex yang lain serta memudahkan kami sekeluarga mencari makanan dan membeli belah. Rasanya ini adalah kali ketiga kami menginap di sini dan anak-anak juga gemar tinggal di Meritz Hote kerana ia mempunyai 'swimming pool'.

Sukanya anak-anak mandi kolam di Meritz Hotel

Kami bertolak ke Taman Buaya Miri atau juga dikenali sebagai mini zoo Miri pada hari Ahad, kira-kira jam 10.30 pagi. Taman ini terletak di KM24, Jalan Miri-Kuala Baram, kira-kira 30 minit dari bandaraya Miri. Ia dibuka dari jam 9 pagi hingga 6 petang, 7 hari seminggu. Yuran masuk bagi dewasa ialah RM18 dan kanak-kanak RM10 dan sebelum masuk anda akan dipakaikan tag di tangan.

Tag 
Anakanda Haziq dan Husni bergambar di pintu masuk
Anakanda Husna juga nak bergambar kenangan.
 Walaupun namanya Taman Buaya Miri, terdapat pelbagai jenis binatang lain dalam taman ini. Ia amat sesuai untuk anak-anak yang gemar kepada haiwan dan mereka juga dapat belajar sesuatu dalam taman ini. Memandangkan anak-anak saya memang suka menonton channel Animal Planet, peluang untuk melawat Taman Buaya Miri ini digunakan sepenuhnya oleh mereka untuk bertanya pelbagai soalan tentang haiwan yang dilihat.

Buaya-buaya sedang berehat..

Buaya menyambar ayam yang diberi.

Anak-anak ambil peluang bergambar dengan beruang sambil menyusukannya. Bayaran untuk bergambar RM10.

Hanis beri makan arnab..
Ikan besar..

Sempat selfie dengan buaya..haha

Husna dan replika orang utan..

Kambing..

Husna dan Hanis menunggang kuda. Sekali tunggangan dikenakan bayaran RM10

Husni, Hakim dan Haziq bergambar dengan ular sawa albino..juga dikenakan caj RM10.

Makanan dijual untuk diberi makan kepada haiwan-haiwan yang ada di taman ini.

Hakim kurang sihat hari itu tapi nak juga jalan-jalan di sini..

Selain daripada haiwan-haiwan yang sempat saya rakamkan gambarnya di atas, ada lagi haiwan-haiwan lain seperti monyet, kera, musang, burung unta, lembu, kerbau dan bermacam-macam lagi. Makanan dan minuman juga ada di jual di dalam taman ini.

Sebelum pulang, anak-anak sempat menunggang kuda di luar taman buaya ini..setiap tunggangan dikenakan bayaran RM10. Kami terus pulang ke Bintulu selepas hampir 3 jam berjalan-jalan dalam Taman Buaya Miri dan anak-anak cukup gembira dengan kunjungan kali ini.

Setakat ini sahaja coretan saya untuk kali ini. Semoga berjumpa lagi! Bye..