Tuesday 18 March 2014

RESEPI KEK CAWAN COKLAT

Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib



Sudah agak lama saya bertangguh untuk kongsikan resepi kek cawan coklat yang biasa saya buat untuk anak-anak. Ramai yang minta resepi daripada saya tapi disebabkan kekangan masa, lambat pula nak menaip resepi ni. asyik bertangguh-tangguh je. Sebenarnya, resepi ini adalah pemberian bekas pelajar saya yang sekarang ini mengambil tempahan pelbagai jenis kek dan biskut.

Bahan A
2 cawan gula castor 1 cawan minyak masak 1 cawan susu cair 3 biji telur
Bahan B
2 cawan tepung gandum 1 cawan serbuk koko secubit garam 1 sudu kecil baking soda 1 sudu kecil baking powder
Bahan C ¾ cwn air panas mendidih
Cara-cara membuatnya:
1) Ayak bahan B, ketepikan.
2) Campurkan bahan A sampai gula larut.
3) Satukan bahan A dan B. Caranya, bahan B yg sudah diayak tadi, dibuat lubang di bahagian tengah, kemudian masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambi kacau di bahagian tengah. Ini untuk mengelak adunan dari berketul.
4) Setelah itu, masukkan pula air panas tadi dlm bahan A+B dan kacau sebati.
5) Masukkan dalam cup sebanyak 2/3 bahagian kerana adunan akan naik dan mengembang.
6) Sementara itu, panaskan oven dengan suhu 170-180 darjah celsius selama 10 minit. Bakar cupcake selama 20-25 min dengan suhu di atas (suhu bergantung kepada jenis oven anda)!

# Resepi ini tidak perlu gunakan mixer.
# Adunan ini memang agak cair.
# Boleh juga gunakan tepung naik sendiri, dan tidak perlu letak serbuk penaik lagi.
# Boleh juga kukus kek ini, lagi lembab jadinya jika kukus. Kukus selama 15-20 minit jika membuat kek cawan, dan selama 40-45 minit jika membuat kek besar.

Selamat mencuba!





5 comments:

  1. Thanks atas perkongsian resepi. Must try..Dah lama anak request...:)

    ReplyDelete
  2. thanks Kak Najihah..kena cuba ni..geram tgk..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete