Tuesday, 18 March 2014

DIMANA ADA KEMAHUAN DISITU ADA JALAN

Teks: Najihah Abdul Mutalib
Foto: Najihah Abdul Mutalib


Alhamdulillah, hari Sabtu lepas bersamaan 15 Mac 2014 saya telah dijemput oleh Olivia bagi pihak Shaklee Malaysia (Sabah/Sarawak) untuk memberikan sedikit perkongsian mengenai kisah saya sejak mula menyertai Shaklee sehingga saya berada di pangkat sekarang iaitu Senior Coordinator pada Majlis yang dinamakan "Shaklee Motivation and Recognition Rally", bertempat di Park City Everly Hotel Miri. Sejujurnya, saya merasa agak 'segan' untuk membuat perkongsian tersebut apatah lagi kalangan yang hadir terdiri daripada 'orang-orang kuat' Shaklee sendiri dan juga Master-Master Coordinator Shaklee serta 'leaders' dan pengedar-pengedar Shaklee lain seramai lebih kurang 300 orang. Namun, setelah dipujuk dan selepas berfikir beberapa ketika, saya dengan berbesar hati menerima permintaan pihak penganjur untuk memberikan sedikit perkongsian dalam majlis tersebut.

Majlis tersebut dianjurkan bertujuan untuk memberi pengiktirafan kepada semua pengedar Shaklee di Sarawak khasnya yang berada pada pangkat 'supervisor' sehingga pangkat 'senior coordinator'. Selain itu, majlis ini juga mempunyai objektif untuk memberi motivasi dan inspirasi kepada pengedar-pengedar Shaklee yang lain supaya terus maju dan berjaya dalam bisnes Shaklee.

Antara perkongsian yang saya titipkan dalam majlis tersebut:

1) Mesti ada matlamat yang jelas. Dalam melaksanakan apa-apa pekerjaan  pun, kita mesti mempunyai matlamat yang jelas, apa yang ingin kita capai dalam tempoh tertentu. Bila kita sudah mempunyai matlamat, kita mesti bertindak proaktif untuk mencapai matlamat tersebut. Perancangan kita perlu selari dengan matlamat yang kita sudah tetapkan dari awal.

2) Jangan asyik mencipta alasan, sebaliknya kita mesti bijak mencari peluang yang terbentang luas di hadapan kita. Jika kita hanya nampak alasan sahaja, sampai bila-bila kita tak akan berjumpa dengan 'peluang' yang sentiasa ada di sekeliling kita.

3) Bijak menggunakan masa. Ramai orang menjadikan masa sebagai alasan untuk tidak melaksanakan sesuatu pekerjaan. Bagi saya, sekiranya kita asyik menggunakan alasan 'tak cukup masa', sampai bila-bila pun kita akan merasa tidak cukup. Semua kita diberi masa yang sama iaitu 24 jam sehari. Tidak ada yang lebih dan tidak ada yang kurang. Kita mesti belajar untuk melakukan lebih dari satu kerja dalam satu masa. Kerana dicelah-celah masa yang kita ada itu sebenarnya masih terselit masa yang kosong. Atau dengan kata lain, kita laksanakan kerja dua @ tiga dalam satu masa. Contohnya, sewaktu menonton televisyen, kita boleh melipat kain baju, melayan anak-anak makan atau lain-lain tugas yang sesuai.

4) Mesti ada kemahuan dan kehendak. Jika kita ada kemahuan, insyaAllah sebarang alasan, halangan atau rintangan pasti kita dapat tempuh dengan baik sekali. Kerana kita amat berkehendak kepadanya. Jadi, jika hendak melakukan sesuatu, mesti ada kehendak dan kemahuan dahulu, pasti setelah itu akan ada ruang dan peluang serta jalan untuk kita menuju kejayaan. Bak kata pepatah " Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan".

Selepas sesi perkongsian tersebut, saya berasa sangat terharu apabila beberapa orang pengedar Shaklee terutamanya kaum ibu yang datang mengucapkan tahniah dan terima kasih kerana saya sudi berkongsi kisah saya pada hari tersebut, yang sangat memberi inspirasi kepada mereka untuk terus mengorak langkah dalam bisnes Shaklee. Mungkin juga status saya sebagai seorang ibu berkerjaya dengan 5 orang anak dan telah berada pada pangkat ke-4 dalam Shaklee telah membuka mata pengedar lain yang kebanyakannya masih muda dan mempunyai anak 1-3 orang.

Tersentuh hati saya seketika apabila kisah yang saya kongsikan itu telah dapat memberi sedikit sebanyak motivasi kepada pengedar-pengedar Shaklee yang lain. Saya juga menerima mesej daripada Olivia (Shaklee Sabah Sarawak) malam tadi yang mengucapkan terima kasih kepada saya dan memaklumkan bahawa kisah saya sangat memberi inspirasi kepada pengedar Shaklee yang hadir. Sangat gembira apabila apa yang kita sampaikan dapat diterima dengan baik oleh para pendengar. Jangan lokek untuk terus memberi dan memberi kerana insyaAllah kita akan menerima 'balasannya' pada saat yang tak terduga. Dalam majlis tersebut, selain daripada saya yang memberikan perkongsian, ada dua orang lagi yang turut berkongsi kisah kejayaan mereka, yang amat memberikan inspirasi kepada saya dan hadirin yang lain.

Sekian sahaja coretan saya untuk kali ini. Semoga berjumpa lagi.

Ketika sesi perkongsian
Masa rehearsal punya lah gementar, bila majlis sebenar alhamdulillah ok pula.
Bergambar kenangan bersama Mr. Victor & Mr. Ethan dari Shaklee Malaysia
Para Senior Coordinator bergambar bersama para master.
 Semua penerima sijil supervisor hingga senior coordinator
Bersama Master Norita